27 Şubat 2011 Pazar

CIABATTA EKMEĞİ

     Sırada ekmek tarifi var. Ciabatta ( çapata diye okunuyor ) bir italyan ekmeği. Ekmeğin şekli terliğe benzediği için bu ismi vermiş İtalyanlar. Kabuğu kalınca ve bol gözenekli lezzetli bir ekmek. Pek çok tarif var bu ekmekle ilgili. Benimki oldukça pratik. Seveceğinizden hiç şüphem yok. Biz pazar sabah kahvaltısında keyifle tükettik :)



MALZEMELER :
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ
  • 3/4 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 3/4 tatlı kaşığı kuru maya
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı mısır unu ( tepsiye serpmek için )
YAPILIŞI :
  1. hamuru elle yapacaksanız : tüm malzemeleri oda sıcaklığına getirip yoğurun ve 2-3 saat mayalanması için bekleyin
  2. fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve bol mısır unu serpin
  3. hamura dikdörtgen şekli verin ( su miktarı fazla olduğu için hamura şekil vermek biraz güç oluyor , bu yüzden elinizi unlayın mutlaka ) ve tepsiye yerleştirin
  4. tepsi mayası için 45dk. daha bekletin
  5. önceden 220 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dk. pişirin
  6. hamuru makinada yapacaksanız : malzeme listesinde verdiğim sıraya göre ( önce sıvılar sonra katılar ) makinaya koyun ve hamur programına ayarlayın. Makinadan alınca tepsi mayasını ( 45 dk.) unutmayın. Sonra fırına yerleştirip pişirin.
Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder